Elżbieta Baranowska

Przygotowanie do wizyty

Opisanie dotychczasowej diety

Przed wizytą u dietetyka warto zacząć prowadzić dzienniczek żywieniowy. Należy spisać produkty przynajmniej z jednego dnia, mozliwie jak najdokładniej. Dla lepszej analizy warto spisać przynajmniej trzech dni. Należy uwzględnić możliwie każdy produkt,  również istotne jest spożycie płynów (łącznie z wodą). Powinny być zawarte następujące informacje:

  • Godzina posiłku/przekąski
  • Produkty
  • wielkość/ilość
    spożytego produktu

Oto przykład:

  • 11:00 brzoskwinia, mała
  • 13:40 kawa z mlekiem 1,5%, filiżanka14:00 czekolada mleczna z orzechami, 4 kostki
  • 18:00 czekolada gorzka z pomarańczą, pasek

Ważna jest precyzja w określaniu poszczególnych składowych diety. Im dokładniej spiszesz produkty, tym wykonana analiza Twojej dotychczasowej diety będzie lepiej odwzorowywać rzeczywistość. Bardzo istotne jest podanie porcji produktu lub gramaturę. Każdy posiłek należy rozpisać możliwie jak najbardziej szczegółowo na poszczególne składniki. Zamiast "Bułka z kiełbasą" zapisz lepiej "bułka pszenna", "masło, płaska łyżeczka"  oraz "kiełbasa żywiecka, 4 plasterki" (zobacz przykład poniżej). Ważne jest także, aby to był zwyczajowy sposób żywienia, a nie "ulepszanie" swojej diety na kilka dni przed wizytą u dietetyka. Zapisuj wszystko zgodnie z prawdą. Dzięki temu będziesz miał lepszy obraz rzeczywistości, a mi łatwiej będzie Tobie pomóc.

Poniżej przedstawiamy przykładowy zapis diety

Pobudka 6:40
7:30bułka grahamka, 1/2 sztuki
margaryna rama, płaska łyżeczka
ser topiony Hochland, 2 trójkąty
banan, 1 duży
herbata, 1 szklanka



9:10woda, 0,5l
10:00wafelek w czekoladzie Grześki, 1 sztuka
morele, 3 sztuki
12:30 – 12:30bieganie po parku
13:00banan, 1 średni
15:00kotlet z piersi z kurczaka, mały około 100g
ziemniaki, 3 małe sztuki
olej rzepakowy, 1 łyżka
surówka z marchwii, 150g
sok jabłkowy Tymbark, 1 szklanka



19:00hamburger McDonald's
Fanta, 500 ml
22:00woda, 2 szklanki
czekolada gorzka z pomarańczą, pół tabliczki
Zasnęłam około 23:30

Przygotowanie do pomiaru

Jednym z ważnych elementów terapii jest pomiar masy i składu ciała. W poradniach DOBRY DIETETYK℠ pomiar ten dokonywany jest przy wykorzystaniu analizatora Tanita. Jest to metoda wykorzystywana do oceny kompozycji organizmu, która polega na pomiarze:

Masa ciała w kg

Masa tkanki tłuszczowej w %

Masa tkanki mięśniowej w kg

Całkowita zawartość wody w organizmie w %

Minerały kostne w kg

Wiek metaboliczny

Physique rating (wskaźnik budowy ciała)

Wskaźnik trzewnej tkanki tłuszczowej

Wskażnik BMI

BMR (PPM)

W celu wykonania szybkiego oraz wiarygodnego wyniku badań prosimy o zachowanie następujących zasad:

  1. W dniu pomiaru nie zakładaj długich rajstop, gdyż pomiar wykonywany jest boso (dotyczy kobiet).
  2. Pomiar powinien odbywać się min. 3 godziny po jedzeniu.
  3. Do pomiaru należy przystąpić z pustym pęcherzem. Organizm nie może być ani mocno nawodniony, ani odwodniony.
  4. Pomiar powinien być wykonany min. 3 godziny po wysiłku.

POKAŻ